• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

جمشید آموزگار

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



جمشید آموزگار در ۴ تیر ۱۳۰۲ در تهران به دنیا آمد. پدرش حبیب الله آموزگار در سال ۱۳۳۰ ش وزیر فرهنگ شد آموزگار پس از گرفتن ،دیپلم دو سال در دانشکده فنی و دانشکده حقوق دانشگاه تهران درس خواند و در سال ۱۳۲۲ ش برای ادامه تحصیل راهی آمریکا شد و در آنجا تحصیلات خود را در رشته هیدرولیک و بهداشت ادامه داد و درجه دکتری گرفت. آموزگار در سال ۱۳۳۰ ش در سازمان ملل متحد استخدام شد و همان سال از سوی آن سازمان در ایران مأمور به خدمت شد. هفت سال بعد یعنی در ۸ شهریور ۱۳۳۷ وزیر کار شد. این اولین سمت آموزگار بود. او بعد از این شانزده سال و نیم وزیر بود. آموزگار در ۴ آبان ۱۳۳۸ به وزارت کشاورزی رسید. در این سمت بود که قانون اصلاحات ارضی را به تصویب مجلس شورای ملی رساند آموزگار با استعفای دولت منوچهر اقبال در شهریور ۱۳۳۹ از خدمات دولتی کناره گرفت و به کار آزاد مهندسی مشاور مشغول شد تا اینکه در ۱۷ اسفند ۱۳۴۲ با تشکیل دولت حسنعلی منصور به وزارت بهداری منصوب شد.

با ترور حسنعلی منصور در ۱ بهمن ۱۳۴۳ آموزگار در نخستین دولت امیر عباس هویدا سمت وزارت بهداری را حفظ کرد هویدا در طول سیزده سال نخست وزیری ۲۴ بار دولتش را تغییر داد اما تنها آموزگار بود که سمتهای وزارت را حفظ کرد و در نهایت جای هویدا را گرفت آموزگار تا زمان پیروزی انقلاب اسلامی به ترتیب با احزاب ملیون ایران نوین و رستاخیز همکاری کرد و در سال ۱۳۵۶ ش به دبیرکلی حزب رستاخیز رسید.

در دوره نخست وزیری آموزگار حوادث مهمی به وقوع پیوست که در سرعت بخشیدن به انقلاب نقش داشت که مهمترین آن چاپ مقاله ایران و استعمار سرخ و سیاه در ۱۷ دی ۱۳۵۶ بود به دنبال چاپ این مقاله در روزنامه اطلاعات دو روز بعد در قم تظاهراتی صورت گرفت که شش شهید و تعدادی مجروح به جای ماند در چهلمین روز شهدای قم ۲۹ بهمن ۱۳۵۶ در مناطقی از کشور مراسمی برگزار شد. در تبریز مردم تظاهرات کردند که به وسیله ارتش سرکوب شد آموزگار بلافاصله اعلام کرد که در میان آشوبگران یک تن تبریزی واقعی نبود بعد از قیام مردم تبریز آموزگار دایی ،خود اسکندر آزموده را از استانداری آذربایجان شرقی برکنار کرد حوادث انقلابی با شروع ماه مبارک رمضان اوج گرفت و در اصفهان مردم هتل شاه عباس و چندین سینما، بانک و اداره دولتی را هنگام تظاهرات به آتش کشیدند و آموزگار مجبور شد در ۲۰ مرداد ۱۳۵۷ در اصفهان و حومه حکومت نظامی برقرار کند.

حادثه دیگری که به سقوط دولت آموزگار شدت بخشید واقعهٔ سینما رکس آبادان بود که در روز ۲۸ مرداد ۱۳۵۷ به آتش کشیده شد ۳۷۷ نفر کشته شدند. آموزگار یک هفته بعد از این فاجعه در ۵ شهریور ۱۳۵۷ استعفا داد و جای خود را به جعفر شریف امامی سپرد. وی پس از استعفا از دبیرکلی حزب رستاخیز نیز کناره گرفت آموزگار که قبل از استعفا دارایی های خود را از کشور خارج کرده بود به بهانه بیماری همسرش به اتفاق او و با اجازه شاه به آمریکا رفت. آموزگار مناصب متعددی داشت رئیس هیئت نمایندگی ایران در سازمان بهداشت جهانی رئیس هیئت نمایندگی ایران در بانک بین المللی و صندوق بین المللی پول، رئیس هیئت نمایندگی ایران در اوپک و عضو هیئت امنای دانشگاه تهران.

آموزگار در تشکیلات فراماسونری نیز عضویت داشت. وی پس از پیروزی انقلاب اسلامی به موجب حکم غیابی دادگاه انقلاب اسلامی به بازپس دادن اموال خود محکوم شد. آموزگار و دوستانش با تشکیل کلوپ امپریال در امریکا برای مقابله با انقلاب اسلامی تلاش میکنند و گاهی نیز مقالاتی از وی در مطبوعات فارسی زبان خارج کشور چاپ می شود.


رده‌های این صفحه : افراد در دوره پهلوی




جعبه ابزار