• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 
لشکر ۲۵ کربلا
دفتر
شناخت لشکر ۲۵ کربلا
فعال ۱۳۶۱ ه.ش
کشور ایران
رسته سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
گونه پیاده‌نظام، نیروهای ویژه
نقش یگان رزمی
اندازه لشکر
بخشی از نیروی زمینی سپاه پاسداران
پادگان/ستاد ساری / استان مازندران
پشتیبانی سپاه کربلا مازندران
فرماندهان
فرمانده سرتیپ‌دوم عبدالله صالحی
جانشین سرهنگ بهرام سبک‌ملک
فرماندهان برجسته
فرمانده مرتضی قربانی
فرمانده محمدحسن کوسه‌چی
فرمانده احمد سوداگر
فرمانده غلامحسین غیب‌پرور
فرمانده علی شالیکار
نبردها
نبرد جنگ عراق با ایران
نبرد جنگ سوریه


لشکر عملیاتی ۲۵ کربلا یا به اختصار لشکر ۲۵ کربلا از لشکرهای رزمی پیاده نیروی زمینی سپاه پاسداران و تحت امر قرارگاه غدیر است، که ستاد فرماندهی آن در شهر ساری، استان مازندران مستقر می‌باشد. در سال ۱۳۶۰ در خلال جنگ عراق با ایران، تحت عنوان تیپ ۲۵ کربلا تشکیل شد، نخستین فرمانده آن مرتضی قربانی بود و نیروهای آن از استان مازندران و استان گلستان تأمین می‌شدند. « قوی؛ قدرتنمد؛ خط شکن و خط نگهدار » این ها صفاتی در خور و شایسته در مورد لشکر ویژه ۲۵ کربلاست که در کلام رهبر معظم انقلاب امام خامنه ای بدان اشاره شده است؛ این یگان در طول جنگ، در ۲۲ عملیات به‌عنوان یگان عمل‌کننده شرکت داشت.


۱ - تاریخچه شکل گیری لشکر ۲۵ کربلا

[ویرایش]

پس از عملیات ثامن الائمه در سال ۱۳۶۰، در پی تصمیم فرماندهان ارشد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، ماموریت انجام عملیات طریق القدس به سردار مرتضی قربانی واگذار شد. در همین راستا، تیپ ۲۵ کربلا و چند تیپ دیگر تشکیل گردید. در آغاز راه اندازی تیپ ۲۵ کربلا اکثریت ارکان این تیپ را رزمندگان اصفهانی تشکیل می دادند اگر چه نیروهایی از سایر مناطق کشور نیز در این تیپ حاظر بودند. در عملیات طریق القدس، نیروهای چندانی از استان های مازندران، گیلان و گلستان (منطقه ۳) در این تیپ حضور نداشتند اما در عملیات فتح المبین در سال ۱۳۶۱، بخش گسترده ای از نیروهای تیپ ۲۵ کربلا، توسط استان های شمالی تامین شد. همچنین برخی از فرماندهان مازندرانی نیز در مقام فرمانده گردان در این عملیات ایفای نقش کردند که از جمله ی انها می توان به سردار شهید یوسف سجودی اشاره کرد. پس از عملیات فتح المبین، این تیپ خود را برای انجام عملیات بیت المقدس در همان سال اماده کرد. در این عملیات هم بخش اعظم نیروهای این تیپ را رزمندگان شمالی تشکیل می دادند. شایان ذکر است استان های شمالی با استعداد تقریبی ده گردان پیاده در عملیات بیت المقدس شرکت کردند که بیشتر این نیروها به ترتیب اولویت در تیپ ۳۷ نور ؛ تیپ بیت المقدس ؛ تیپ ۲۵ کربلا ؛ حضور داشتند. سردار شهید حبیب الله افتخاریان ( ابو عمار ) در مرحله ی دوم عملیات بیت المقدس، جانشین تیپ ۳۷ نور بود. بعد از انجام این عملیات بر اساس تصمیم فرماندهان؛ تامین نیروهای تیپ ۲۵ کربلا، رسما در اختیار منطقه ۳ قرار گرفت. به طوری که در عملیات رمضان در سال ۱۳۶۱ بیشتر نیروها و ارکان این تیپ از رزمندگان سه استان شمالی بودند.

۱.۱ - ارتقا از تیپ به لشکر


بعد از انجام عملیات بیت المقدس تا پایان عملیات محرم، فرماندهی این تیپ بر عهده ی سردار قربانی بود که در همین زمان با دستور فرماندهان، تیپ ۲۵ کربلا به لشکر ۲۵ کربلا ارتقاء یافت و فرماندهی این لشکر به عهده ی سردار عبدالعلی عمرانی واگذار شد. سردار عمرانی قبل از عملیات والفجر مقدماتی در سال ۱۳۶۱ در یک عملیات شناسایی در جنگل های امقر فکه ، بر اثر ترکش مین والمر به درجه ی جانبازی نائل شد. همزمان با این رخداد سردار شهید صادق مزدستان فرمانده تیپ مکانیزه لشکر نیز به شهادت رسید در پی این واقعه، مسئولیت فرماندهی لشکر به حاج علی ییلاقی سپرده شد برادر ییلاقی هم پس از گذشت مدتی کوتاه از دوره ی فرماندهی اش بر اثر سانحه اتوموبیل مجروح شد و برای مدتی سردار کمیل کهنسال وظیفه ی هدایت و سرپرستی لشکر را عهده دار شد. دیری نگذشت که قبل از عملیات والفجر چهار در سال ۱۳۶۲ سردار محمد حسن کوسه چی به عنوان فرمانده لشکر منصوب شد و مسئولیت ایشان تا پایان عملیات بدر ادامه یافت. پس از انجام این عملیات سکان فرماندهی لشکر بار دیگر قبل از عملیات قدس یک در خرداد ماه سال ۱۳۶۴ به « سردار مرتضی قربانی » محول شد و تا پایان جنگ تحمیلی نیز این رسالت خطیر بر دوش ایشان قرار داشت.

۲ - جنگ عراق با ایران

[ویرایش]


۲.۱ - نبردها


نام لشکر ۲۵ کربلا بر تارک ۲۲ عملیات می درخشد. از عملیات ثامن الائمه که در تاریخ ۰۵/۰۷/۱۳۶۰ انجام شد تا عملیات بیت المقدس هفت که در منطقه عمومی شلمچه به وقوع پیوست، تنها بخشی از دلاوری ها و سلحشوری های ایمانی دریادلان لشکر ۲۵ کربلا بوده است. در این نوشتار به اختصار برخی از این عملیات ها مورد اشاره قرار گرفته است. اگرچه هیچ سند و آماری نمی تواند از لحظه ای بگوید که، خط شکنان غواص از دل امواج خروشان اروند گذشتند، دشمن را در پشت دژی به ظاهر نفوذ ناپذیر، غافلگیر کرده و شبه جزیره ی راهبردی فاو را به تصرف در آوردند.هیچ جدولی نمی تواند از اشک نیمه های شب و نجوای شبانه رزمندگان لشکر ۲۵ کربلا در هفت تپه بگوید.


۳ - تیپ ۲۸ زرهی صفر

[ویرایش]

این تیپ قبل از عملیات والفجر ۸ به لشکر ۲۵ کربلا ملحق شد و با پیوستن آن به ل ۲۵ ؛ نام آن به لشکر ویژه ۲۵ کربلا تغییر یافت






جعبه ابزار