• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حبیب الله ثابت پاسال

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



حبیب الله ثابت معروف به ثابت پاسال در ۱۲۸۳ ش در تهران و در خانواده ای که پشت اندر پشت یهودی بودند زاده شد. پدرش که پارچه فروش بود به فرقه بهاییت پیوسته بود وی تحصیلات متوسطه را در مدرسه سنلویی مدرسه فرانسویان گذراند ثابت پاسال در طول زمان به یکی از ثروتمندترین مردان ایران تبدیل شد و گفته میشد دومین فرد ثروتمند، پس از شاه است. در اسناد و مدارک بسیاری ثروتمند شدن ثابت پاسال که پدرش پارچه فروش دوره گرد یهودی بود؛ به بهایی بودنش و حشر و نشرش با مراکز صهیونیستی و بهاییان فعال در دربار محمدرضا پهلوی که کم هم نبودند نسبت داده اند بعید به نظر میرسد در صورت عدم وابستگی به ،دربار بهاییت و محافل صهیونیستی ثابت پاسال میتوانست به چنین ثروت هنگفتی دست یابد.

او نمایندگی تولید پپسی کولای آمریکا را گرفت و به همراه پسرش "ایرج" کارخانه آن را در ۱۳۳۶ ش راه اندازی کرد. مصرف محصولات این کارخانه با توجه به بهایی بودن صاحبانش از سوی مراجع دینی تحریم شد که تا پیروزی انقلاب اسلامی (بهمن ۱۳۵۷) ادامه داشت.

از دیگر فعالیتهای ثابت پاسال در دوره حکومت شاه تأسیس تلویزیون ایران در سال ۱۳۳۷ ش .است در این سال مجلس شورای ملی با تصویب قانونی به وی اجازه داد تا تلویزیون ایران را راه اندازی کند ثابت پاسال با سوء استفاده از معافیت های گمرکی و مالیاتی پیش بینی شده در این قانون علاوه بر تملک تلویزیون دارایی های خود را گسترش داد پرونده این سوء استفاده بعدها توسط سازمان بازرسی شاهنشاهی بررسی گردید اما به دلیل نزدیکی او به دربار بویژه با نخست وزیر وقت امیرعباس هویدا که بهایی بود این پرونده به دست فراموشی سپرده شد. از دارایی های مشهور ثابت پاسال در ایران خانه وی بود. این خانه که در تقاطع خیابان افریقا (جردن) و ناهید قرار دارد به سبک یکی از قصرهای کاخ ورسای فرانسه ساخته شده که پانزده میلیون دلار ارزش گذاری شده است.

حبیب الله ثابت پاسال که فراماسون هم بود با نزدیک شدن به روزهای پیروزی انقلاب اسلامی از ایران گریخت و به آمریکا رفت بعد از پیروزی انقلاب ،اسلامی اموال وی مصادره شد. بعضی از دارایی های وی عبارت است از نمایندگی تولید فولکس واگن کارخانه لاستیک سازی جنرال تایرز سهامدار عمده بانک توسعه صنعتی و معدنی ،ایران سهامدار عمده بانک ایران و خاورمیانه کارخانه تولید روغن موتور ،اسو شیشه مینا و دهها ،شرکت مؤسسه و کارخانه دیگر.


رده‌های این صفحه : افراد در دوره پهلوی




جعبه ابزار