ابرقدرت
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
دولت و جامعه ای که بتواند در عرصه جهانی "منافع ملی" خود را به وسیله ابزار نظامی برتر، اقتصاد توسعه یافته و وسایل تبلیغاتی قوی تر تأمین کند، کشور قدرتمند نامیده می شود. در طول تاریخ و زمان حال همیشه کشورهایی بوده اند که قدرتشان از کشورهای دیگر بیشتر بوده است. به آنها "ابرقدرت" گفته می شود. در زمانهای قدیم کشورهایی چون، ایران، مصر و روم ابرقدرت های جهان به شمار می رفتند. اما از اواخر قرن نوزدهم میلادی کشورهای اروپایی مثل: انگلستان و فرانسه ابرقدرت بودند. مهم ترین نشانه قدرت برتر آنها در آن دوران،
استعمار کشورهای فقیر و عقب مانده ای مثل: هندوستان، الجزایر و... بود.
پس از جنگ جهانی دوم ، دو کشور قدرتمند در جهان از دیگر کشورهای قدرتمند، پیشی گرفتند و به عنوان ابرقدرت شناخته شدند. "اتحاد جماهیر شوروی" و "ایالات متحده آمریکا" دو ابرقدرتی بودند که پس از جنگ هر کدام کشورهایی را به عنوان هم پیمان گرد خود جمع کرده و سالها به رقابت سیاسی و نظامی با یکدیگر پرداختند. پس از آنکه شوروی دچار فروپاشی شد و هر کدام از جمهوری های آن، کشور مستقلی شدند، امریکا در جهان به عنوان ابرقدرت بی رقیب مطرح شد و تاکنون نیز این جایگاه را حفظ کرده است. البته کشورهای قدرتمند دیگری نیز در دنیا وجود دارند که از نظر صنعت با آمریکا برابری می کنند؛ کشورهایی نظیر ژاپن و آلمان، اما قدرت نظامی شان کمتر است.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ امریکا به عنوان ابرقدرتی که پشتیبان حکومت سابق ایران بود، به مخالفت جدی با جمهوری اسلامی ایران پرداخت. با شروع جنگ تحمیلی عراق علیه ایران (۱۳۵۹- ۱۳۶۷ ش) نیز امریکا و شوروی (که در آن زمان دچار فروپاشی نشده بود و دیگر کشورهای قدرتمند مثل انگلستان، فرانسه، آلمان غربی و ... به صورت مستقیم یا غیرمستقیم از حکومت عراق حمایت کردند . مردم کشور ما خاطره تلخ دخالت در امور داخلی ایران بیش از انقلاب اسلامی و حمایت از حکومت جنگ افروز عراق توسط ابرقدرتها بویژه ابرقدرت آمریکا را هیچ گاه فراموش نخواهند کرد.