• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

موج انفجار

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



موج انفجار برحسب شدت خود متناسب با نقطه‌ای از بدن که به آن ضربه وارد کرده صدمه خواهد زد. به‌عنوان مثال مغز را در نظر بگیریم که در فضای جمجمه تا حدی از ضربه و نفوذ آسیب‌های اطراف محفوظ است اگر همین جمجمه با سرعتی معادل ۴۰/۸ متر (۲۸ فوت) در ثانیه تکان بخورد، مانند تصادف اتومبیلی که با سرعت به‌جائی برخورد کند، ضربهٔ حاصله قادر خواهد بود که به مغز و مویرگ‌ها و سلول‌های آن آسیب برساند. امواج انفجار نیز توانائی و قدرت پرتاب دارند و فرد را با سرعت زیاد به سمتی پرتاب می‌کنند که غالباً اصابت سر و بدن با مانعی چون زمین باعث بیهوشی فرد می‌گردد.

طبق نظریه کریمر امواج انفجار به جدار بدن برخورد کرده از طریق دریچه‌های وریدی و سینوس‌های وریدی به مغز می‌تواند منتقل شود و در مغز و مننژ تغییراتی چون خونریزی‌های موضعی یا عمومی پدید آورد یا این امواج به‌وسیله وریدهای نخاعی به جمجمه می‌رسد. همچنین کریمر معتقد است نیروی موج انفجار از طریق مایعات بدن منتقل می‌شود و به سلول‌های مغزی فشار وارد می‌سازد ضربه موج انفجار می‌تواند بر نقاط دیگر بدن چون ریه‌ها آسیب برساند و موجب خونریزی یا ورم و پرخونی آنها شود. بسیاری مواقع، امواج انفجار موجب پارگی پرده‌گوش و کم و بیش اختلال شنوائی می‌شود و یا موجب خونریزی روده‌ها می‌گردند. بطور کلی مصدوم ناشی از موج انفجار را باید از نقطه نظرهای مختلف پزشکی مورد توجه درمانی قرار داد زیرا بعضی از دردهائی که غالب مصدومین موج انفجار ابراز می‌دارند حاصل تنش‌های صرف عصبی نیست بلکه آسیب‌های ارگانیک نیز مطرح است که آزمایشات طبی و نتایج رادیوگرافی ابزارهای مناسبی در تشخیص دقیق آسیب می‌باشد.


۱ - آسیب‌های روانی موج انفجار

[ویرایش]

علائم اصلی آسیب‌های روانی موج انفجار را همراه با نمونه‌هائی از مشاهدات عینی خود مطرح ساخته و توضیح لازم داده می‌شود. ناخودآگاهی و از خود بی‌خود شدن را می‌توان رایج‌ترین و تقریباً ثابت‌ترین علائم موج انفجار دانست که معمولاً در اکثر افراد مشاهده می‌شود. یعنی مدت زمان این ناآگاهی و از دست دادن هویت و شناسائی برحسب شدت انفجار می‌تواند از چند دقیقه تا چند روز متغییر باشد. در این وضعیت مصدومین احساس ناآگاهی نسبت به محیط اطراف و رفتار و روابط خود دارند. در حالت جدی آن، مصدوم اطرافیان و آشنایان را باز نمی‌شناسد و تناسب رفتار خود را نسبت به زمان و مکان گم می‌کند. مصدوم همراه با داد و فریاد غالباً ترس و وحشت (Panic) دارد. پرتاپ موج انفجار باعث برخورد فرد یا مانع و جسم سخت شده و غالباً موجب بیهوشی آنها می‌شود که پس از بیداری خود را در درجه‌ای از بهت و گیجی (Confusion) و عدم آگاهی می‌یابند. موارد ضعیف امواج می‌تواند بدون اختلال در آگاهی با کمتر از چند دقیقه گیج کننده باشد. مصدوم غالباً پس از بهبودی و آگاهی به احوال خود ماجرای اختلال رفتار و گفتار خود را از شاهدان واقعه می‌شنود که در اکثر موارد خود متعجب شده و گاهی باور ندارد.


رده‌های این صفحه : واژگان و اصطلاحات نظامی




جعبه ابزار