سید ابوالحسن شمسآبادی
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
سید ابوالحسن آلرسول معروف به شمسآبادی مازندرانی (۱۲۸۶–۱۸ فروردین ۱۳۵۵) روحانی و وکیل ایرانی بود.
[ویرایش]
سید ابوالحسن آلرسول فرزند محمد ابراهیم موسوی شمسآبادی مازندرانی از روحانیون اصفهان و وکیل سیدابوالقاسم خوئی بود. جدش سید محمد لاریجانی فرزند سید عبدالله مازندرانی که دارای چهل فرزند و همه از اعیان و اشراف و مالکین مزرعه لاریجان بودهاند که از آمل به اصفهان عزیمت کرده بود. وی داماد علی مشکوة سدهای استاد سید روحالله خمینی از مجتهدین بنام اصفهان بود که در مسجد سرپل محله خوزان خمینی شهر اقامه نماز میکرد.
[ویرایش]
در ۱۸ فروردین سال ۱۳۵۵ش جنازه سید ابوالحسن شمسآبادی در حومه جاده درچهپیاز اصفهان کشف شد. به گزارش پزشکی قانونی علت مرگ این روحانی سرشناس اصفهانی، خفگی در اثر فشار پارچه بر عروق و اعضای گردنی و عوارض حاصل از آن تعیین شد. پس از اطلاع مردم اصفهان از ماجرای ترور، پیکر او تا اصفهان تشییع و در تخت فولاد مدفون شد و بقعهای بر مزار او ساختند. شمسآبادی پس از ترور به شهید اصفهانی معروف شد و شهدای جنگ ایران و عراق نیز در اطراف مزار او دفن شدند.
در پی ترور شمسآبادی، سیدمهدی هاشمی از طلاب منطقه قهدریجان و جمعی از همفکرانش بازداشت و در دادگاه محاکمه و محکوم شدند. طبق اعترافات ثبت شده از سید مهدی هاشمی، سه نفر به نامهای اسدالله شفیع زاده، محمدحسین جعفرزاده و محمداسماعیل ابراهیمی با تعقیب و مراقبت، هنگامی که شمسآبادی به قصد اقامه نماز صبح به سمت مسجد حرکت میکرده، او را سوار بر ماشینی کرده و در بین راه به قتل میرسانند. او انگیزه اصلی این قتل را تعصبات شدید مذهبی دانسته است.
سید مهدی هاشمی، بنابر اعترافات خودش، روحانیت سنتی حوزه اصفهان و توانایی مالی بالای آنان را مانعی برای مبارزه با حکومت پهلوی میانگاشت؛ بههمیندلیل، حساسیت هواداران خود را بیشتر به سمت فشار و حذف روحانیت سنتی، متمرکز کرده بود. همچنین طبق برخی از اسناد ساواک، قتل شمسآبادی در حوزه به «طرفداران خمینی و کتاب شهید جاوید» نسبت داده شد. به گفته ساواک (سازمان اطلاعات و امنیت کشور در آن وقت) شمسآبادی به عنوان نماینده سید ابوالقاسم خویی در اصفهان، علیه خمینی فعالیت داشته و همچنین علیه کتاب شهید جاوید و تقریظنویسان آن اقدام کرده است. در مقابل، طرفداران امام خمینی نیز ترور شمسآبادی را به دولت نسبت میدادند.
سید مهدی هاشمی پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران به اتهام قتل سید ابوالحسن شمسآبادی و جرائم و قتلهای دیگر محاکمه و اعدام شد.