• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

التقاط

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



وقتی چند مکتب فکری در هم می شوند و عقیده تازه ای به وجود می آید، می گویند التقاط صورت گرفته است. در دوره هایی که اندیشمندان جامعه توان روشنگری مکتبهای فکری را پیدا نمی کنند و یا نمی توانند به پرسشهای فکری جامعه پاسخ مناسب بدهند، التقاط شکل می گیرد. التقاط در تاریخ سابقه ای طولانی دارد. در یونان قدیم که فیلسوفها و اندیشمندان بزرگی چون افلاطون و ارسطو میزیستند، کسانی برای انحراف تفکر فلسفی آنان، دست به التقاط فلسفی می زدند و زمینه های دوری از مسیر اصلی را فراهم می ساختند.

در تاریخ اسلام نیز گروههایی برای رسیدن به اهداف مشخص خود، با درهم آمیختن اندیشه های غیراسلامی و اسلامی، آرای تازه ای ارائه می کردند که در درون خود با دوگانگی روبه رو بود. آنها می گفتند هدف ما مبارزه با تفکرات انحرافی به وجود آمده در اسلام است. چنین رخدادهایی، موجب بروز تفرقه و تردید در میان مسلمانان میشد. تفکر خوارج که در دوره زمامداری امام علی علیه السلام شکل گرفت، نمونه ای از التقاط در اندیشه اسلامی است. در عصر معاصر نیز وهابی گری که در منطقه عربستان ظهور کرد و در بخشهایی از کشورهای اسلامی ریشه دواند، از همین نوع است.

در دوران مبارزه علیه حکومت شاه، گروهی از انقلابی ها با برداشت های یکسویه از اسلام، به این نتیجه رسیدند که اندیشه مبارزه را باید از تفکرات مارکسیستی بگیرند و از درهم آمیختن این دو، فکر تازهای مطرح کردند که در درون خود با دوگانگی آشکاری مواجه بود. سازمان مجاهدین خلق ایران ، نمونه آشکار تفکر التقاطی در دوران انقلاب بود. آنان توانستند با طرح عقاید اسلامی، جوانان بسیاری را گرد هم آورند، اما در میانه راه، اندیشه مارکسیستی را پذیرفتند و با این کار، شکاف عمیقی در میان گروه های مبارز مسلمان به وجود آوردند. این سازمان پس از پیروزی انقلاب اسلامی، رو در روی مردم و جمهوری اسلامی قرار گرفت و حتی به همکاری با دشمنان ایران، مانند عراق، روی آورد.


رده‌های این صفحه : اصطلاحات و واژگان




جعبه ابزار