آرپیجی-۷ (به روسی: РПГ-7)
نوعی جنگافزارِ دوشپرتابِ ضدتانکِ بدون لگد است. این راکتانداز در اتحاد جماهیر شوروی بر مبنای آرپیجی-۲ طراحی شده و از سال ۱۹۶۱ به خدمت ارتش شوروی درآمد. آرپیجی-۷ معروفترین سلاح از خانواده سلاحهای ضدتانک آرپیجی است. آرپیجی مخفف واژه ای روسی است به معنی «نارنجکانداز ضدتانکِ دستی» این سلاح از یک پرتابگر شامل یک لولهٔ فولادی بدون خان با کالیبر ۴۰ میلیمتری و طول ۹۵.۳ مم تشکیل میشود و مهمات آن یک راکت است که در جلوی آن قرار داده میشود به طوریکه سر جنگی راکت بیرون از پرتابگر قرار میگیرد. انواع مختلفی از مهمات برای این سلاح ساخته شده که بین ۴۰ تا ۱۰۵ مم قطر و ۲ تا ۴.۵ کیلوگرم وزن دارند. این سلاح در اصل به عنوان یک سلاح ضدتانک برای نیروهای پیادهنظام طراحی شده و میتوان از آن برای مبارزه با هدفهای زرهپوش دیگر مانند توپهای خودکششی و نفربرهای زرهی و همچنین به عنوان یک سلاح ضد نفر و سلاح ضد سنگر استفاده کرد.
سادگی، استحکام، ارزانی و تاثیرگذاری باعث شده تا آرپیجی-۷ بیش از هر سلاح ضدزره دیگری مورد استفاده قرار گیرد و تقریباً در تمام جنگهایی که از دهه ۱۹۶۰ تاکنون اتفاق افتاده به کار رود. نیروهای مسلح حدود ۴۰ کشور از این سلاح استفاده کرده و نیروهای چریکی نیز علاقه خاصی به آن دارند. نه کشور مدلهای مختلفی از این سلاح را تولید کردهاند و تولید آن در روسیه در شرکت بازالت همچنان ادامه دارد. مدلی که هماکنون در روسیه تولید میشود آرپیجی-۷وی۲ نام دارد و قادر است مهمات استاندارد، مهمات ضدتانک شدیدالانفجار خرج تهی با سر جنگی دوتایی، مهمات شدیدالانفجارِترکشدار و مهمات ترموباریک را شلیک کند و یک ابزار نشانهروی همراه با دوربین ۲.۷ برابر بزرگنمایی برای شلیک مهمات دوربردتر نیز بر روی آن قابل نصب است. مدل مشابهی نیز برای نیروهای هوابرد تولید میشود که تفاوت آن در قابلیت دوتکهشدن برای حملونقل آسانتر است.
ایمنی راکت
جهت افزایش ایمنی راکت در صورت اصابت نکردن به هدف ماسوره سلاح به گونهای طراحی شدهاست که به طور خودکار پس از ۶ الی ۸ ثانیه راکت را به طور خودکار منهدم مینماید.
آرپیجی-۷ در جنگ تحمیلی عراق علیه ایران
ارتش عراق به نیروهای زرهی متکی بود . ار پی جی در ماه های ابتدای جنگ برای نابودی تانک ها و ماشین های زرهی عراق بسیار به کار می امد ایرانی ها حتی گروه های ار پی جی زن متور سوار هم تشکیل داده بودند اما به تدریج با افزایش تعداد تانک های عراق که ضد ار پی جی بودند ار پی جی از رونق اولیه افتاد اما تا پایان جنگ هنوز در اکثر موارد به کار می امد.
رهنمود : در ایجاد و بهروزرسانی این پرونده کوشا باشید
آر.پی.جی.زن