امامزاده میرمفید علیه السلام (نکا)
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
آستان امامزاده میرمفید علیه السلام دربخش مرکزی شهرستان نکا ،
شهر نکا . انتهای خیابان شهدای شهرستان نکا، در میان گورستان عمومی واقع شده است. زیارتنامه ای بر روی تخته چوبی نوشته شده و بر دیوار نصب است که سال ۱۲۰۲ه.ق را نشان می دهد، این بنا را متعلق به دوره پیش از
قاجاریه مرتبط می سازد که تعمیرات زیادی در آن صورت گرفته است. زمین زیارتگاه حدود پنج هکتار است. سید عبدالمحمد بن میرتوانی در بین مردمان شهرستان معروف به معصوم زاده همان جناب میرمفید هستند.
[ویرایش]
به گفته محمّد حسن خان اعتماد السلطنه در
کتاب تاریخ طبرستان درباره سادات هزار جریبى مى نویسد: «سادات هزار جریبى اگر چه با مرعشی ها بنى عمّ بودند اما نه از یک طایفه، و سر سلسله هزار جریبى ها سیّد عماد بود که از طرف امیر تیمور در هزار جریب حکومت یافت. اولاد سیّد عماد به دو شعبه منقسم شدند: ۱ـ رضى الدّینى و ۲ـ جبرئیلى. و آخر شخص شعبه رضى الدّینى سیّد حسن نام داشت و او در ۱۵۲۲ میلادى مطابق ۹۲۹ هجرى به امر پادشاه صفوى مقتول شد. اما شعبه جبرئیلى، سیّد روح الله در ۱۵۲۰ میلادى مطابق ۹۲۷ هجرى در گذشت و پسرش عبدالله نیز در ۱۵۲۷ میلادى مطابق ۹۳۴ هجرى راه سراى دیگر گرفت. و از این شعبه سیّد هارون و سیّد معین الدّین و سیّد هاشم و سید حسن تا سال ۱۵۶۵ میلادى مطابق ۹۷۳ هجرى در کار حکومت بوده اند.»
بنابراین معلوم مى شود که سید قاسم معین الدین در میان اولاد رضى الدین وجود داشته و در سلسله نسب او سقطى صورت گرفته است. از برخى قراین آشکار است که سادات
وشتان فیروزکوه از طریق سید مظفرالدّین بن سید جمال الدین بن سید حاجى محمد ـ معروف به شاه مظفر دریابارى (مدفون در انزها) بن سید حاتم بن سید قاسم معین الدین بن سید رضى الدین على امیر هزار جریب به میر عمادالدین محمود موسوى هزار جریبى نسب مى رسانند.
چنین مشهور است که سید قاسم معین الدین، سیدى نجیب و زاهد و گمنام بود. مدت ها در مازندران از طریق سارى و فرح آباد زندگى مى کرد، و جهت امرار معاش به بار فروش ده و فریکنار تردد داشت و با خانواده نجیب و پاکدامنى ازدواج مى کند و نتیجه آن سه فرزند به اسامى; سید جلال الدین، سید مفید و سید حاتم بود که به جهت ازدواج در دریابار، به سادات دریا بارى مشهور و معروف شدند. گویند سید قاسم در چند کیلومترى سارى در منطقه فرح آباد، در مسیر بلوجاء معروف به سوته فوت مى نماید و در هما جا دفن مى شود و فعلا داراى بقعه و بارگاهى مى باشد. فرزند اولش، سید جلال الدین در شاهاندشت لاریجان آمل داراى مقبره و گنبد است و فرزند دومش سید مفید در نکا داراى بقعه و بارگاه است.